Główny Inspektorat Sanitarny w czwartek na platformie X przypomniał, że wizytówką każdego lokalu gastronomicznego powinno być respektowanie zasad sanitarno-higienicznych. Podpowiada, na co zwrócić szczególną uwagę. GIS przypomina, że warto na co dzień dbać o to, by w lokalu nie było nieprawidłowości.

Sanepid podpowiada, że warto sprawdzać:

  • termin przydatności żywności;
  • przechowywanie produktów zgodnie z zaleceniami producenta;
  • czystość naczyń;
  • segregację w urządzeniach chłodniczych;
  • czystość podłóg, blatów i sprzętu kuchennego;
  • zabezpieczenia przed dostępem owadów;
  • właściwe usuwanie odpadów;
  • orzeczenia lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych.
Reklama

Ważne

Jeśli chcesz przygotowywać żywność w lokalu gastronomicznym, musisz uzyskać decyzję właściwego miejscowego Państwowego Powiatowego bądź Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego. Wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru złóż najpóźniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

Pozwolenie sanepidu

Pozwolenie sanepidu potrzebne jest w dwóch przypadkach: jeśli nie było wydane wcześniej oraz przy jakiejkolwiek zmianie wewnątrz lokalu lub w procesie technologicznym.

Przepisy prawne

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:

  1. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  2. wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
  3. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1zakres ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z wyłączeniem zakładów prowadzących rolniczy handel detaliczny, z zastrzeżeniem art. 73organy urzędowej kontroli żywności ust. 6,
  4. działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem - w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004.