Zajmująca się obsługą wagonów restauracyjnych spółka Wars otworzyła w Warszawie pierwszą z planowanej sieci swoich restauracji. Zarząd firmy poinformował w środę, że do 2012 r. ma działać przynajmniej osiem lokali. Będzie w nich serwowana zdrowa żywność.
Prezes Warsu Krzysztof Supa powiedział, że otwierając sieć restauracji, spółka nawiązuje do swojej historii. "Wars jako spółka ma bardzo duże doświadczenie w prowadzeniu stacjonarnych lokali. W latach 60. i 70. prowadziliśmy bardzo popularne i ekskluzywne lokale na dworcach kolejowych z pełnym wyszynkiem" - powiedział.
Nowe restauracje, pod szyldem "Green Patio", nie będą mieściły się na dworcach. Spółka nie chce, by kojarzono je z kolejami. "Boimy się stereotypów, że Wars truje klientów. Ale chciałbym zaznaczyć, że to się częściej zdarza tzw. dobrym lokalom. Nam się przez czterdzieści lat to nie przydarzyło" - zaznaczył dyrektor marketingu i rozwoju spółki Andrzej Buczkowski.
Na przygotowanie koncepcji i otwarcie pierwszej restauracji spółka wydała 800 tys. zł. Kolejny lokal w Warszawie ma być otwarty we wrześniu. Połowę restauracji Wars chce prowadzić sam, a połowę w systemie franczyzowym. Zarząd szacuje, że docelowo lokale stacjonarne będą zapewniać nawet jedną trzecią dochodów firmy.
Spółka Wars należy do PKP Intercity (50,02 proc. udziałów) i do Skarbu Państwa (49,98 proc. udziałów). Zajmuje się obsługą wagonów restauracyjnych i sypialnych w pociągach PKP Intercity.