Ta sama pensja, zupełnie inne realia

Średnia pensja w październiku 1981 roku była prawie na tym samym poziomie jak dziś. Wynosiła około 7500 zł. Zupełnie inaczej wyglądały jednak ceny i przede wszystkim dostępność towarów.

Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego serwis Forsal.pl stworzył porównanie wartości średniej pensji dziś i w czasach PRL. Patrząc na to zestawienie, nie łatwo sobie wyobrazić, jak ludzie byli w stanie związać koniec z końcem.

Reklama

1981. Puste półki i horrendalne ceny

Oto wybrane ceny produktów codziennego użytku, które Polacy musieli płacić w 1981 r., zarabiając miesięcznie 7689 zł. O ile, rzecz jasna, po odstaniu w długiej kolejce, udało się je kupić na kartki.

  • - Chleb – 33 zł/kg
  • - Mąka pszenna – 23 zł/kg
  • - Mleko 2 proc. – 10 zł/litr
  • - Masło – 18 zł/kostkę 250 g
  • - Cukier – 10,50 zł/kg
  • - Mięso wieprzowe – 120 zł/kg
  • - Kiełbasa zwyczajna – 60 zł/kg
  • - Szynka 90 zł/kg

Rok 1982. Jeszcze drożej

Już w styczniu 1982 roku nastąpił kolejny drastyczny skok cen. Co prawda pensje w tym roku również poszły w górę i wynosiły około 10 000 zł, jednak wartość produktów wzrosła nieporównywalnie do wynagrodzeń.

Zgodnie z Uchwałą Rady Ministrów z 27 stycznia 1982 r. "w sprawie cen detalicznych podstawowych artykułów żywnościowych, opału i energii”, wyglądało to mniej więcej tak:

  • - masło stołowe śmietankowe - 60 zł za 250 g
  • - cukier biały kryształ - 46 zł za 1 kg
  • - olej rzepakowy - 60 zł za 0,5 l
  • - schab z kością - 360 zł za 1 kg
  • - szynka wieprzowa z kością - 280 zł za 1 kg
  • - łopatka wieprzowa z kością - 250 zł za 1 kg
  • - boczek surowy - 110 zł za 1 kg
  • - żeberka wieprzowe – 100 zł za 1 kg
  • - golonka wieprzowa - 110 zł za 1 kg
  • - polędwica wołowa 420 zł za 1 kg
  • - szynka wieprzowa gotowana - 550 zł za 1 kg
  • - baleron gotowany - 500 zł za 1 kg
  • - kiełbasa starowiejska - 350 zł za 1 kg
  • - kiełbasa zwyczajna - 190 zł za 1 kg
  • - mortadela - 100 zł za 1 kg
  • - kiszka pasztetowa - 100 zł za 1 kg
  • - kaszanka wyborowa gryczana - 60 zł za 1 kg
  • - salceson włoski - 100 zł za 1 kg
  • - kurczęta - 130 zł za 1 kg
  • - słonina - 100 zł za 1 kg
  • - smalec wieprzowy - 30 zł za 0,25 kg
  • - śledź bałtycki solony 60 - zł za 1 kg
  • - filety z dorsza bez skóry – 100 zł za 1 kg
  • - węgiel kamienny: gruby - 3.000 zł za 1 tonę, orzech - 2.850 zł za 1 tonę, niesortowany - 2.250 zł za 1 tonę,
  • - energia elektryczna - 1,80 zł za 1 kWh
  • - gaz ziemny wysokometanowy - 2,70 zł za 1 m3, zaazotowany i mieszanka propan-butan-powietrze - 1,90 zł za 1 m3
  • - centralne ogrzewanie - 5,50 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania
  • - ciepła woda - 2,00 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej
  • - litr benzyny - 32 zł
  • - lodówka – 14 tys. zł
  • - telewizor Rubin 714 – 24 tys. zł
  • - dżinsy w Peweksie – 12 dolarów (2400 zł)

Porównanie wartości średniej pensji

Podsumowując, pensja z początkiem 1982 r. wystarczała, by kupić: 28 kg schabu, 18 kilo szynki, 166 kostek masła, 52 kg sera gouda, 600 półkilogramowych bochenków chleba. Lub na 4 pary dżinsów, 0,7 lodówki, 0,3 kolorowego telewizora 24-calowego. Albo 312 litrów benzyny czy 3 tony węgla.

Za dzisiejszą średnią pensję możemy natomiast kupić: 350 kg schabu (12,5 razy więcej), 200 kg szynki (11,1 razy więcej), 1000 kostek masła (6 razy więcej), 280 kg sera gouda (5,4 razy więcej), 1900 bochenków chleba (ponad 3 razy więcej), 1100 litrów benzyny E95 (3,5 razy więcej), 25 par dżinsów (6 razy więcej), 7 lodówek (10 razy więcej), 5 telewizorów 50-calowego (prawie 17 razy więcej), 6-7 ton węgla.

Jeszcze więcej dowiesz się z materiału w serwisie Forsal.pl. Kliknij!