Ta sama pensja, zupełnie inne realia
Średnia pensja w październiku 1981 roku była prawie na tym samym poziomie jak dziś. Wynosiła około 7500 zł. Zupełnie inaczej wyglądały jednak ceny i przede wszystkim dostępność towarów.
Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego serwis Forsal.pl stworzył porównanie wartości średniej pensji dziś i w czasach PRL. Patrząc na to zestawienie, nie łatwo sobie wyobrazić, jak ludzie byli w stanie związać koniec z końcem.
1981. Puste półki i horrendalne ceny
Oto wybrane ceny produktów codziennego użytku, które Polacy musieli płacić w 1981 r., zarabiając miesięcznie 7689 zł. O ile, rzecz jasna, po odstaniu w długiej kolejce, udało się je kupić na kartki.
- - Chleb – 33 zł/kg
- - Mąka pszenna – 23 zł/kg
- - Mleko 2 proc. – 10 zł/litr
- - Masło – 18 zł/kostkę 250 g
- - Cukier – 10,50 zł/kg
- - Mięso wieprzowe – 120 zł/kg
- - Kiełbasa zwyczajna – 60 zł/kg
- - Szynka 90 zł/kg
Rok 1982. Jeszcze drożej
Już w styczniu 1982 roku nastąpił kolejny drastyczny skok cen. Co prawda pensje w tym roku również poszły w górę i wynosiły około 10 000 zł, jednak wartość produktów wzrosła nieporównywalnie do wynagrodzeń.
Zgodnie z Uchwałą Rady Ministrów z 27 stycznia 1982 r. "w sprawie cen detalicznych podstawowych artykułów żywnościowych, opału i energii”, wyglądało to mniej więcej tak:
- - masło stołowe śmietankowe - 60 zł za 250 g
- - cukier biały kryształ - 46 zł za 1 kg
- - olej rzepakowy - 60 zł za 0,5 l
- - schab z kością - 360 zł za 1 kg
- - szynka wieprzowa z kością - 280 zł za 1 kg
- - łopatka wieprzowa z kością - 250 zł za 1 kg
- - boczek surowy - 110 zł za 1 kg
- - żeberka wieprzowe – 100 zł za 1 kg
- - golonka wieprzowa - 110 zł za 1 kg
- - polędwica wołowa 420 zł za 1 kg
- - szynka wieprzowa gotowana - 550 zł za 1 kg
- - baleron gotowany - 500 zł za 1 kg
- - kiełbasa starowiejska - 350 zł za 1 kg
- - kiełbasa zwyczajna - 190 zł za 1 kg
- - mortadela - 100 zł za 1 kg
- - kiszka pasztetowa - 100 zł za 1 kg
- - kaszanka wyborowa gryczana - 60 zł za 1 kg
- - salceson włoski - 100 zł za 1 kg
- - kurczęta - 130 zł za 1 kg
- - słonina - 100 zł za 1 kg
- - smalec wieprzowy - 30 zł za 0,25 kg
- - śledź bałtycki solony 60 - zł za 1 kg
- - filety z dorsza bez skóry – 100 zł za 1 kg
- - węgiel kamienny: gruby - 3.000 zł za 1 tonę, orzech - 2.850 zł za 1 tonę, niesortowany - 2.250 zł za 1 tonę,
- - energia elektryczna - 1,80 zł za 1 kWh
- - gaz ziemny wysokometanowy - 2,70 zł za 1 m3, zaazotowany i mieszanka propan-butan-powietrze - 1,90 zł za 1 m3
- - centralne ogrzewanie - 5,50 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej mieszkania
- - ciepła woda - 2,00 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej
- - litr benzyny - 32 zł
- - lodówka – 14 tys. zł
- - telewizor Rubin 714 – 24 tys. zł
- - dżinsy w Peweksie – 12 dolarów (2400 zł)
Porównanie wartości średniej pensji
Podsumowując, pensja z początkiem 1982 r. wystarczała, by kupić: 28 kg schabu, 18 kilo szynki, 166 kostek masła, 52 kg sera gouda, 600 półkilogramowych bochenków chleba. Lub na 4 pary dżinsów, 0,7 lodówki, 0,3 kolorowego telewizora 24-calowego. Albo 312 litrów benzyny czy 3 tony węgla.
Za dzisiejszą średnią pensję możemy natomiast kupić: 350 kg schabu (12,5 razy więcej), 200 kg szynki (11,1 razy więcej), 1000 kostek masła (6 razy więcej), 280 kg sera gouda (5,4 razy więcej), 1900 bochenków chleba (ponad 3 razy więcej), 1100 litrów benzyny E95 (3,5 razy więcej), 25 par dżinsów (6 razy więcej), 7 lodówek (10 razy więcej), 5 telewizorów 50-calowego (prawie 17 razy więcej), 6-7 ton węgla.
Jeszcze więcej dowiesz się z materiału w serwisie Forsal.pl. Kliknij!