Dwa dni dyskusji, 300 przedstawicieli biznesu, nauki, polityki i nowych technologii i 15 obszarów tematycznych – to liczby podsumowujące wiosenną edycję kongresu Impact’21. Paneliści rozmawiali o wychodzeniu z pandemicznego kryzysu. Transformacja energetyczna, zielona ekonomia, perspektywy sektora bankowego, a także cyberbezpieczeństwo czy kondycja polskiej gospodarki to tylko niektóre z wątków poruszanych podczas kongresu.
Reklama

Dobrze naoliwiona maszyna

Nie zabrakło także debaty o polskim eksporcie, który notuje rekordowy wzrost i wychodzi z koronakryzysu obronną ręką. Tylko w 2020 r. naznaczonym przez pandemię Polska zanotowała 12 mld euro nadwyżki w obrotach towarowych handlu zagranicznego. Teraz ma być jeszcze lepiej, bo rośnie konkurencyjność polskich firm na europejskich rynkach.
– To nie jest przypadek, że cały polski eksport rośnie i działa jak dobrze naoliwiona maszyna – mówił podczas otwarcia kongresu Impact’21 premier Mateusz Morawiecki. Podkreślał, że najlepiej widać to w liczbach. W czasie pandemii eksport z USA do Niemiec zmalał o ok. 10 proc., natomiast nasza sprzedaż do zachodniego sąsiada wzrosła o ok. 15 proc. Zdaniem szefa rządu to wystarczający dowód na to, że polskie firmy podnoszą swoją konkurencyjność. Premier dodał także, że produktywność, która będzie głównym determinantem przyszłego wzrostu gospodarczego i podwyżki wynagrodzeń ma się w Polsce dobrze. – Jesteśmy w dobrym punkcie początku wyścigu o zajęcie miejsca w świecie po COVID-19.

Dobre, bo polskie

Opinię premiera podzielali paneliści debaty moderowanej przez Krzysztofa Berendę z radia RMF FM, w której uczestniczyli: Włodzimierz Wlaźlak, prezes Lidl Polska, Magdalena Kubit, dyrektor zarządzająca Jogurty Magda Sp. z o.o., Krzysztof Pawiński, prezes zarządu Grupy Maspex oraz Hubert Woźniak, wiceprezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
Włodzimierz Wlaźlak, prezes Lidl Polska, podkreślił, że jego firma jest największym krajowym akceleratorem eksportu polskich wyrobów rolno-spożywczych. – Jesteśmy platformą, która przyspiesza zarówno eksport, jak i rozwój polskiej gospodarki. Przez ostatnie trzy lata wyeksportowaliśmy z Polski produkty rolno-spożywcze za ponad 9 mld zł – tłumaczył. W ciągu ubiegłego roku, mimo pandemii, eksport za pośrednictwem Lidla wciąż przyspieszał i osiągnął wzrost na poziomie 3,6 mld zł. – Wykorzystując sieć naszych sklepów pokazujemy, jak dobre i konkurencyjne są polskie produkty. W trosce o dobro konsumentów wspieramy polskich przedsiębiorców i umożliwiamy im rozwój międzynarodowy.
Te zasługi doceniają także kontrahenci sieci handlowej. – Podczas pandemii eksportowaliśmy o ok. 170 proc. więcej. To m.in. zasługa Lidl Polska, bo nasze produkty znajdują się na półkach sklepowych sieci i trafiają także na zagraniczne rynki – przyznała Magdalena Kubit, dyrektor zarządzająca Jogurty Magda Sp. z o.o. Podkreśliła też, że konsumenci doceniają walory smakowe i skład polskich produktów.
Stowarzyszenie Sady Grójeckie także ma się czym pochwalić. W pandemii polskie jabłka eksportowano częściej. – Ten trend był najmocniejszy podczas pierwszej fali, później sytuacja stopniowo się stabilizowała. Zwiększenie dynamiki sprzedaży zagranicznej wciąż jest jednak zauważalne, a eksport rośnie organicznie. Dzięki współpracy z polskim Lidlem, mogliśmy nawiązać współpracę z siecią w takich krajach jak Litwa czy Słowacja, gdzie już od wielu lat wysyłamy polskie jabłka i inne owoce. Tego typu przykłady dobrej współpracy powodują, że otwierają się przed nami nowe rynki – podkreślał Hubert Woźniak, wiceprezes stowarzyszenia.
Jego zdaniem, mimo bardzo dobrej sytuacji polskiego eksportu, nie należy osiadać na laurach. Zwłaszcza w obliczu rosnącego zjawiska nacjonalizmu handlowego. – Trzeba dbać o jakość i promocję naszych produktów. Nie możemy dawać powodów, żeby można było w nas uderzać i podważać wartość polskiej żywności. Towar świetny jakościowo zawsze sam się obroni – dodał Woźniak.

W promowaniu swojego nie ma nic złego

Krzysztof Pawiński, prezes zarządu Grupy Maspex, która w ostatnim czasie osiągnęła 6 proc. wzrostu eksportu, zwrócił uwagę na różnicę między patriotyzmem, a nacjonalizmem w światowej gospodarce. – W promowaniu swojego nie ma nic złego, zło tkwi zakazywaniu obcego. W żadnym kraju nie należy zakazywać bycia dumnym ze swojej, krajowej żywności. Mamy być orędownikiem otwartego europejskiego rynku, bo sami jesteśmy jego beneficjentami. Różnica między nacjonalizmem, czyli zakazywaniem, a patriotyzmem, czyli byciem dumnym, jest więc oczywista. Patriotyzm dotyczący polskich wyborów zakupowych jest pozytywny, natomiast zakazy to destrukcja fundamentów dobrobytu Europy Środkowej.
Zdaniem Pawińskiego polskie firmy powinny też rozumieć zachowania obronne. – Jeśli na mały rynek wchodzi aspirująca polska firma z doskonałą jakością i atrakcyjną ceną, to nic dziwnego, że wywołuje to opory wewnętrzne. Musimy więc zrozumieć tą perspektywę i nie pobudzać nastrojów nacjonalistycznych. Jego zdaniem potrzebna jest budowa silnej koalicji handlowej na poziomie unijnym. – Musimy też dostosowywać swoje działania pod konkretny zagraniczny rynek i pod to, co chcemy na nim uzyskać bez zachwiania równowagi – zaznaczył.
Reklama
– Jeżeli promujemy własne produkty, trudno oczekiwać, że inni w swoich krajach nie będą robili tego samego – dodał Włodzimierz Wlaźlak. Wskazał również, że duma z rodzimych wyrobów jest naturalna i możemy na niej tylko zyskać. – Przedsiębiorstwa polskie wygrywają na rynkach zagranicznych nie dlatego, że w Polsce jest tania siła robocza. Wygrywają przez to, że oferowane produkty są innowacyjne i dobre jakościowo, a Polscy przedsiębiorcy szybko podejmują dobre decyzje biznesowe. Powinniśmy być z tego dumni – podkreślił.

„Najpierw masa, potem rzeźba”

Eksporterzy rozmawiali też o tym, jak utrzymać wzrost w przededniu nowej, postcovidowej rzeczywistości. Prelegenci wskazali pewne rozwiązania, które zamierzają wdrożyć w swoich firmach.
– Chcielibyśmy promować zdrowe i certyfikowane polskie jabłka w krajach europejskich. Uczestniczyliśmy już w tego typu projektach w Chinach, Indiach czy w krajach Zatoki Perskiej. Teraz czas na Europę – wskazał Hubert Woźniak. Wyraził też nadzieję na współpracę z polskim rządem.
– Potrzebujemy cierpliwości i czasu, aby zwiększyć siłę polskich firm – zaznaczył Krzysztof Pawiński: – Najpierw masa potem rzeźba: na początku musimy zbudować wielkość swoich biznesów na rynkach zewnętrznych, po czym musimy zadbać o profil marży. Nie zostaliśmy zdemolowani przez pandemię. Co więcej, przez ten rok dużo się nauczyliśmy. Nasze reakcje na początku 2020 r. były paniczne i przesadzone. Obecnie mamy do czynienia z daleko posuniętym rozsądkiem. Zatem z punktu widzenia branży spożywczej jesteśmy obecnie w genialnym momencie naszej historii. Tu nie ma miejsca na pesymizm. Mamy nowe zakłady oraz przewagę technologiczną, a nasze otoczenie rolne tworzą dobre towarowe gospodarstwa z młodą kadrą i – co najważniejsze – jeszcze nam się chce! – stwierdził.
Opinię prezesa Grupy Maspex podzielił także szef Lidla Polska. – Z kryzysu wychodzimy silniejsi, z optymizmem patrząc w przyszłość. Przeprowadziliśmy optymalizację funkcjonowania naszych procesów – mówił Włodzimierz Wlaźlak i dodał, że pandemia wzmocniła zaufanie na wielu płaszczyznach. – Kontynuujemy współpracę z naszymi dostawcami opartą na zaufaniu, którą jeszcze bardziej wzmocnił trudny 2020 r. Przekonaliśmy się obustronnie, że nasza praca zespołowa przynosi wymierne efekty. Wśród klientów zbudowaliśmy natomiast przekonanie, że nawet podczas kryzysu u nas niczego na półkach nie zabraknie – zakończył.
Wszyscy prelegenci doszli zgodnie do wniosku, że polscy przedsiębiorcy dobrze reagują na zmieniające się otoczenie rynkowe, potrafią się szybko przebranżowić i wprowadzać produkty, które są w danym momencie na rynku potrzebne. To umiejętności, które nie pojawiły się w ostatnich miesiącach. Są konsekwencją działań podejmowanych od lat. Niektóre procesy zostały tylko przyspieszone przez sytuację wynikającą z pandemii.
BACH
Partner
Materiały prasowe