Zniesienie zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego w Malezji

Podczas spotkań z malezyjskimi władzami, wiceminister Kołodziejczak poruszył kwestie związane z barierami administracyjnymi utrudniającymi eksport polskiego mięsa. W wyniku rozmów Malezja zdecydowała o zniesieniu zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego, który obowiązywał od 2019 roku z powodu afrykańskiego pomoru świń. Otwiera to drzwi dla polskich przedsiębiorców, którzy mogą wprowadzać swoje produkty na malezyjski rynek.

Filipiny gotowe na polskie produkty

Reklama

Wiceminister Kołodziejczak rozmawiał również z filipińskimi władzami o możliwości zwiększenia eksportu polskich produktów rolno-spożywczych, w tym mięsa i produktów mlecznych. Ważnym krokiem jest zgoda Filipin na stosowanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków, co pozwoli na eksport drobiu z Polski bez względu na występowanie choroby w niektórych regionach kraju.

Reklama

Dlaczego to ważne dla Polski?

Otwarcie malezyjskiego i filipińskiego rynku na polskie mięso oznacza ogromny potencjał eksportowy. Malezja i Filipiny to dynamicznie rozwijające się gospodarki, a zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty spożywcze rośnie. Dzięki zniesieniu barier administracyjnych, polscy producenci mają teraz szansę zwiększyć swoją obecność w Azji Południowo-Wschodniej.

Co przyniesie 2025 rok?

Polskie Ministerstwo Rolnictwa będzie kontynuować rozmowy, by poszerzyć dostęp dla kolejnych produktów. Planowane są również kolejne spotkania online z importerami oraz udział w międzynarodowych targach spożywczych w Malezji w 2025 roku. Polscy producenci mają nadzieję, że dzięki tym działaniom polskie produkty staną się stałym elementem azjatyckich stołów.