Ciepła zima to tańsza żywność

Wyższe temperatury mogą przełożyć się na większe plony i niższe ceny żywności w sklepach. Ciepła zima sprzyja rolnikom oraz konsumentom.

wróć do artykułu
  • ~gwto
    (2014-01-11 16:42)
    Ciepła zima to potem więcej szkodników.
  • ~pol anka
    (2014-01-10 15:49)
    to w sumie o co chodziło Wiktorkowi. Czy ta głęboka refleksja miała przypomniec emerytom i rencistom o jeszcze niższej niż 1,5% waloryzacji ich świadczeń
  • ~baca
    (2014-01-10 17:44)
    Naukowcy przestrzegają, że brak zimy może być groźny dla roślin wieloletnich, a w szczególności dla owoców rosnących w sadach. - Każdy scenariusz jest możliwy, ale teraz w skali kraju nic groźnego się nie dzieje - ale latem katastrofa - ceny zywności w górę i to mocno !
  • ~witos
    (2014-01-11 21:39)
    Długotrwałe mrozy ? Wystarczy jedna noc z temperaturą spadającą poniżej - 25 stopni bez okrywy śnieżnej i jest pozamiatane . - 15 stopni przez trzy dni . Bywało że były długotrwałe mrozy zaczynające od -20 a dobijające do -35 stopni i nic nie wymarzło bo była pokrywa śnieżna . Obecnie jest sytuacja taka że rośliny wolno ale wegetują i jedynym ratunkiem dla nich jest brak zimy lub powolne ochłodzenie hartujące rośliny . Gruba warstwa śniegu też załatwi rośliny które obecnie "oddychają" więc idealnego rozwiązania niema oprócz nadziei że zima w ogóle nie przyjdzie .
  • ~lex
    (2014-01-12 05:22)
    byc moze laki zazienieja,i bedzie mozna zrywac szczaw.optymistyczne prognozy.