mix sałat / fot. materiały prasowe

Wymioty, biegunka i ból brzucha, tak może nam dokuczyć salmonella.

Groźna bakteria została wykryta w mieszance sałat, które trafiły na sklepowe półki Lidla

Reklama

Ich producentem jest firma AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski.

Sprawdźcie czy kupiliście w Lidlu taki mix sałat

Oto szczegóły oznakowania produktów wycofywanych ze sprzedaży przez dystrybutorów.

  • Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef, nr serii: 22524 H/13, data przydatności do spożycia: 20.08.2024, dystrybutor: Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa
salata z Lidla / Materiały prasowe
  • oraz Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla, nr serii: 22524, data przydatności do spożycia: 20.08.2024, dystrybutor: LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem – ostrzega Inspektorat.Jeśli u kogoś po zjedzeniu sałatkowego mixu pojawiły się niepokojące objawy, powinien skontaktować się z lekarzem.

Z kolei Lidl poinformował konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii sałat bez okazywania paragonu.

Jak długo trwa zatrucie salmonellą?

U większości zakażenie ma postać samoograniczającego się zatrucia pokarmowego, które trwa zwykle od dwóch do siedmiu dni. Choroba zwykle ma gwałtowny początek, a pierwsze objawy salmonelli pojawiają się od sześciu do nawet czterdziestu ośmiu godzin po spożyciu skażonej żywności lub wody.