"Plantatorzy ziaren kakao podnoszą ceny. Wkrótce więc czekolada stanie się tym, czym była kiedyś - wykwintnym towarem dla najbogatszych" - mówi brytyjskiemu "The Independent" Marc Demarquette, brytyjski cukiernik. Jego słowa potwierdzają analitycy rynku. Okazuje się bowiem, że ceny kakao ostro idą w górę.

Reklama

Afrykańskim rolnikom nie opłaca się już uprawiać tej rośliny. Przerzucają się na produkcję biopaliw, która jest tańsza, prostsza i dużo bardziej zyskowna. Do tego ziemia na Czarnym Lądzie staje się coraz bardziej jałowa i nie da się na niej uprawiać kakao. Problemy pojawiają się też na Indonezji, gdzie plantacje kakaowców zostały spustoszone przez fatalną pogodę

Do tego cały czas rośnie popyt na czekoladę w Indiach, czy Chinach, co dodatkowo podniesie ceny czarnego przysmaku. Jak twierdzą więc eksperci, za 20 lat na tabliczkę czekolady stać będzie tylko najbogatszych.