Eksperci mówią, że rodzime wino jest coraz bardziej „trendy”, dlatego przybywa jego producentów. Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który zbiera dane bezpośrednio od rodzimych winiarzy i nie wlicza w swoje statystyki rozlewu importowanych win, wielkość produkcji wina w Polsce w roku gospodarczym 2020/2021 przekroczyła 14 tys. hl, a jego sprzedaż 8,6 tys hl. 10 lat temu do rejestrów wpisanych było 26 winiarzy, posiadających 51 ha winnic. Dzisiaj jest ich już 380, a uprawiana powierzchnia wynosi 627 ha mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Podkreśla, że szybko rośnie nie tylko powierzchnia winnic, ale również jakość wytwarzanych w nich trunków. To z kolei przekłada się na popyt. Polskie wina szybko znikają nie tylko ze sklepowych półek, ale są też coraz chętniej zamawiane przez restauracje.