To wina drogiej uprawy

6-7 lat - tyle należy czekać na pierwsze owoce nowo zasadzonej pistacji właściwej. Do momentu, w którym drzewo będzie w pełni dojrzeje i wyda możliwie najobfitszy plon, musi minąć około 15-20 lat.

Większość drzewek produkuje rocznie około 30 kilogramów pistacji. Dla porównania, orzesznica brazylijska wydaje w tym samym czasie nawet 115 kilogramów owoców.

Drzewa pistacjowe są uprawiane w miejscach charakteryzujących się ciepłym i suchym klimatem. Obecnie największe plantacje znajdują się w Iranie, Turcji i Kalifornii, gdzie lato jest długie i upalne, a zima łagodna.

Zbiory są sortowane ręcznie, a nie z pomocą maszyn. Pistacje są bowiem zbyt delikatne i podatne na zgniecenie. Te właściwości sprawiają także, że transport orzechów jest utrudniony.

I na koniec...

Z kwitnieniem pistacji związane jest zjawisko o angielskiej nazwie „biennial bearing”. Dotyczy ono drzew owocowych, które wydają nieregularne plony - jednego roku są one obfite, a kolejnego bardzo niewielkie.