Przedstawiciele małopolskich cukierników będą dziś walczyć w komisji sejmowej o niższy VAT. Galopujące ceny surowców i drastyczna podwyżka VAT-u na wyroby ciastkarskie sprawiły, że zakłady rzemieślnicze nie są już konkurencyjne dla producentów przemysłowych - akcentuje "Dziennik Polski".
Gazeta zauważa, że mimo zapewnień, iż stawka VAT wzrośnie od stycznia o 1 procent, w przypadku branży piekarniczo-ciastkarskiej, był to skok aż o 16 proc. Taki wzrost dotyczył pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich o terminie przydatności do spożycia powyżej 14 dni.
Niedawno okazało się, że jest już projekt rządowy zakładający nowelizację ustawy o podatkach od towarów i usług. Jedna ze zmian dotyczy obniżenia podatku VAT - z 23 na 8 proc. - w przypadku pieczywa, którego termin ważności przekracza 14 dni. Nie ma jednak mowy o ciastkach. Więcej o tym dziś na łamach "Dziennika Polskiego".