W ubiegłym roku prawie 16 proc. żywności skontrolowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było niezgodnych z wymogami jakości określonymi w prawie. Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło znakowania produktów - wynika z raportu IJHARS.

Reklama

W 2009 roku Inspekcja przeprowadziła ponad 78 tys. kontroli. W porównaniu z 2008 r. ich liczba zwiększyła się o 30 proc. - czytany w opublikowanym we wtorek raporcie. Badania laboratoryjne próbek żywności wykazały, że ok. 16 proc. z nich było niezgodnych z wymogami określonymi w przepisach; to o ponad 8 proc. więcej niż rok wcześniej. W tym zakresie najgorzej wypadły badania tłuszczów zwierzęcych oraz ziół i przypraw. Natomiast lepsze niż w 2008 r. okazały się badania owoców, warzyw suszonych i wyrobów winiarskich.

Kontrola IJHARS polega na sprawdzeniu parametrów fizykochemicznych badanych artykułów spożywczych i stwierdzeniu, czy skład produktu (np. zawartości tłuszczu, białka, skrobi, soli) jest zgodny z określonymi wymaganiami w dotyczącymi jakości handlowej lub z deklaracją producenta. Sprawdzane są też cechy organoleptyczne jak wygląd, smak, zapach, barwa, które mają szczególne znaczenie w przypadku artykułów o krótkim okresie przydatności do spożycia. Ponadto kontroli podlega znakowanie produktów żywnościowych.

Ubiegłoroczne kontrole przeprowadzone przez IJHARS wykazały, że 14,8 proc. produktów miało parametry fizykochemiczne niezgodne z przepisami i z deklaracją producenta. Najczęściej zastrzeżenia dotyczyły bułki tartej, przetworów zbożowych, przetworów rybnych, wyrobów cukierniczych, wyrobów garmażeryjnych i makaronów. W porównaniu do 2008 r. udział kwestionowanych partii wzrósł o 5,4 proc.

Ponad 35 proc. kontrolowanych partii produktów (czyli tyle samo co w 2008 r.) było nieprawidłowo oznakowanych. Dotyczyło to głównie bułki tartej, wyrobów garmażeryjnych, majonezów i sosów, makaronów, pieczywa, napojów bezalkoholowych i fermentowanych napojów winiarskich.Inspektorzy stwierdzili ponadto, że nieprawidłowe oznakowanie dotyczy też ok. 24 proc. partii świeżych owoców i warzyw, a 4,2 proc. partii nie spełniało wymagań jakościowych określonych w standardach Unii Europejskiej.

Wymagań w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych nie spełniło ok. 19,2 proc. partii jaj spożywczych.Tylko 2 proc. skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych nie spełniło wymogów organoleptycznych czyli było to o 1,4 proc. mniej w 2008 r.

Wojewódzcy inspektorzy IJHARS zakwestionowali w sumie jakość produktów o wartości ponad 6,6 mln zł. Wydano m.in. 764 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne na kwotę 1 mln 255 tys. zł. Grzywną zostało ukarane 1085 osób na łączną kwotę ok. 240 tys. zł.

Sankcje za niewłaściwą jakość produktów w 2009 r. były na zbliżonym poziomie jak w 2008 r. Wartość sankcji wyniosła ogółem 2 mln 177 tys. zł i była o 7 proc. mniejsza niż rok wcześniej.