24 maja wejdzie w życie część przepisów znowelizowanej ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi produktami oraz o opłacie produktowej (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 877). Oznacza to definitywny koniec epoki, w której w każdym lokalu gastronomicznym serwującym jedzenie na wynos można było dostać plastikowe sztućce, słomki albo talerzyki.

Reklama

Będziemy musieli pożegnać się także z mieszadełkami do napojów i styropianowymi opakowaniami na jedzenie na wynos. Co więcej, tampony higieniczne, podpaski itp. będą musiały być specjalnie oznakowane. Etykieta będzie zawierała informację o wpływie produktu na środowisko oraz o alternatywnym zamienniku dla niego.

Co zniknie z punktów gastronomicznych / Dziennik Gazeta Prawna

Od teraz wprowadzenie na rynek opakowań jednorazowych wykonanych z niebiodegradowalnych tworzyw sztucznych przestanie być możliwe. Nie oznacza to jednak, że właściciele gastronomii, którzy kupili więcej jednorazówek z myślą o przyszłości, będą stratni. Ustawodawca zezwolił im na wyprzedanie posiadanych zapasów.

Reklama

CZYTAJ WIĘCEJ W ELEKTRONICZNYM WYDANIU "DZIENNIKA GAZETY PRAWNEJ">>>