Indeks cen żywności na świecie w maju 2011 r. wyniósł 232 pkt., wobec 235 pkt. w kwietniu 2011 r. po rewizji w górę o 3 pkt. - podała we wtorek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 62,9 pkt, czyli o 37 proc.

Reklama

"Do majowej nieznacznej obniżki indeksu przyczyniły się spadki światowych cen zbóż i cukru. Zrekompensowały one wzrosty cen mięs i produktów mlecznych, a ceny olejów generalnie się nie zmieniły. Indeks od początku roku utrzymuje się powyżej poziomu 321 pkt., a w lutym sięgnął historycznego szczytu 238 pkt." - napisano w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.