Na rynku hurtowym w Broniszach koło Warszawy w ostatnich tygodniach spadają ceny większości warzyw i owoców. Jesienne zbiory trwają, podaż śliwek, gruszek czy jabłek jest coraz większa. Główne zbiory jabłek przewidywane są na przełomie września i października; wtedy ceny tych owoców będą najniższe. Cena tych owoców - jak mówią sadownicy z rejonu grójeckiego - może spaść nawet do 1,5 zł za kg.

Reklama

Na rynku oferowane są jeszcze letnie odmiany jabłek. Są one średnio o 40-50 proc. droższe niż we wrześniu ubiegłego roku. Można kupić odmiany takie jak np. delicates w cenie 2-3 zł/kg (przed rokiem 1,0-1,66 zł/kg), celesta 2,0-3,3 zł/kg (1,25-2,5 zł/kg) czy paula red 2,0-3,0 zł/kg (1,0-1,45 zł/kg).

Śliwki na podwarszawskim rynku kosztują 1,5 - 4,0 zł/kg (0,75 - 4,0 zł/kg). Śliwki są droższe, zwłaszcza węgierki, których w tym roku jest mniej niż w ubiegłym - powiedziała Skoczewska. Więcej trzeba zapłacić za gruszki, ich plony sadownicy z Grójca oceniają na 30 proc. ubiegłorocznych zbiorów (zbiory gruszek w 2009 wyniosły 83 tys. ton). Gruszki odmiany klapsa są droższe o 20-30 proc. w porównaniu z 2009 rokiem i na rynkach hurtowych sprzedawane są w cenie od 2,5 zł w Radomiu(najtaniej) do 4,5 zł za kg za klasę extra w Broniszach.



Początek września to sezon na winogrona, owoce te w ostatnich dniach tanieją. Za winogrona białe importowane trzeba zapłacić 3,85-5,0 zł/kg, a za odmiany ciemne - 4,5-5,0 zł/kg. Owoce te są nieznacznie tańsze niż w ubiegłym roku.

Jest duża podaż brzoskwiń i nektarynek z importu. Kosztują one 4-5 zł za kg. Nieco tańsze niż rok temu są brzoskwinie, a niewiele droższe nektarynki. Na zbliżonym poziomie do ubiegłorocznego jest cena bananów. Kosztują one obecnie w Broniszach 2,80-4,10 zł/kg.

Tanieją warzywa, choć wiele z nich kosztuje więcej niż w 2009 r. Taniej można kupić jedynie ogórki gruntowe, których zbiory dobiegają końca i cena ich już rośnie. Ogórki kosztują teraz 2,0-3,5 zł/kg, przed rokiem trzeba było za nie zapłacić 2,75-3,50 zł/kg.

Marchew można kupić za tyle samo, co przed rokiem (0,65-1,2 zł/kg), droższa jest cebula (kosztuje 0,85-1,30 zł/kg), kapusta (0,85 - 1,0 zł/kg) czy pomidory spod osłon (3,75-4,66 zł/kg). Ziemniaki kosztują więcej o 30-40 proc. (0,70-0,85 zł/kg) niż w 2009 r.