Pilny komunikat sanepidu. Mąka skażona toksyczną substancją

"W wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A" – czytamy w oficjalnym komunikacie GIS.

Mąka żytnia wycofana ze sklepów. GIS ostrzega przed niebezpieczeństwem / Główny Inspektorat Sanitarny
Reklama

Ostrzeżenie dotyczy mąki żytniej razowej typ 720 o masie 1 kg (numer partii: 11.01.2025 z datą minimalnej trwałości 11.01.2025). Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Mąka zawiera toksyczne związki. Czym jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A (w skrócie OTA) jest mikotoksyną wytwarzaną przez grzyby z rodzaju Aspergillus oraz Penicillium. Wykazuje ona działanie mutagenne i rakotwórcze. Cechuje ją również toksyczne działanie wobec neuronów. Jej obecność jest stwierdzana w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach oraz serach.