Jak wyjaśniło BRC, głównym powodem spadku cen żywności jest rosnąca konkurencja między supermarketami. BRC podało też, że wzrost cen żywności mierzony rok do roku spowolnił we wrześniu do 9,9 proc. wobec 11,5 proc. w sierpniu i był to pierwszy przypadek od sierpnia 2022 roku, by ten wzrost cen był na poziomie jednocyfrowym. Z kolei wzrost cen wszystkich produktów w supermarketach, nie tylko żywności, spowolnił we wrześniu do 6,2 proc. w skali roku, co również było najniższym poziomem od ponad roku.

Reklama

"Czynniki ryzyka nadal się utrzymują"

Prezes BRC Helen Dickinson powiedziała, że konsorcjum spodziewa się dalszego spadku cen w handlu detalicznym do końca roku, ale ostrzegła, że czynniki ryzyka nadal się utrzymują. Nadal jednak istnieje wiele zagrożeń dla tego trendu: wysokie stopy procentowe, rosnące ceny ropy naftowej, globalne niedobory cukru, a także zakłócenia w łańcuchu dostaw spowodowane wojną na Ukrainie - oświadczyła.

W sierpniu roczna stopa inflacji w Wielkiej Brytanii spadła do 6,7 proc., co jest najniższym poziomem od lutego 2022 r. Rosnące w ciągu ostatnich dwóch lat ceny żywności w istotnym stopniu przyczyniły się do kryzysu kosztów utrzymania. Spowodowały też zauważalne zmiany w zachowaniach konsumenckich, czego przejawem jest to, iż po raz pierwszy do czwórki największych sieci supermarketów weszło niemieckie Aldi, gdzie średnie ceny produktów są najniższe.

Z Manchesteru Bartłomiej Niedziński