Zdaniem ekspertów jedną z ważnych przyczyn braków na półkach supermarketów są trudne negocjacje między producentami a przedstawicielami handlu detalicznego dotyczące cen i jakości żywności. - Producenci żywności mogą wykorzystywać przestoje w dostawach jako środek wywierania presji w tych negocjacjach, natomiast detaliści ze swojej strony wykorzystują możliwość czasowego usuwania produktów z asortymentu niektórych producentów – stwierdzili eksperci Instytutu Badań Gospodarczych Ifo w Monachium.
Według Ifo sklepy z żywnością są obecnie częściej odwiedzane, ponieważ wielu konsumentów ze względu na inflację zwraca większą uwagę na promocje. - Wielu konsumentów robiąc zakupy wybiera tańsze produkty i odwiedza kilka sklepów w poszukiwaniu dobrych ofert – mówi Patrick Hoeppner z Ifo. Oznacza to, że sklepy są zwykle częściej odwiedzane. Tylko 17,7 proc. sklepów spożywczych zgłosiło w czwartym kwartale 2022 roku mały ruch klientów; to najniższy wynik od 2020 roku.