- Obowiązujące obecnie przepisy nie pozwalają na zerową stawkę VAT w przypadku produktów żywnościowych. Ostatnio w Radzie przyjęto jednak przepisy, które będą na to pozwalać w przyszłości. Teraz jesteśmy w momencie przejściowym. Oznacza to w praktyce, że nie jest to rzecz dopuszczona unijnymi przepisami w tej chwili, ale wiemy, że stanie się legalna. Komisja przyjęła do wiadomości decyzję Rady, mimo że nie jest ona zgodna z obowiązującymi teraz przepisami - oświadczył Gentiloni.
2 grudnia polski wiceminister finansów Piotr Patkowski poinformował w Sejmie o złożeniu do Komisji Europejskiej wniosku o zgodę na obniżenie stawki VAT na żywość do 0 proc. Jest to jeden z potencjalnych elementów tarczy antyinflacyjnej, którego wdrożenie zależy od zgody KE. Równolegle do rozmów z Komisją unijni ministrowie uzgodnili 7 grudnia nowelizację dyrektywy VAT.