Jest coraz cieplej, zaczynają się długie weekendy, więc Polacy ruszają do grilli. Kto kupuje takie urządzenie, musi jednak bardzo uważać. RMF FM dotarło bowiem do raportu inspekcji handlowej, której inspektorzy sprawdzili grille, dostępne w polskich sklepach.
Okazuje się, że wiele urządzeń zawiera wady konstrukcyjne - płytkie paleniska, czy też nie można na nich zamontować kratek do smażenia jedzenia. Brakuje też instrukcji o tym jak złożyć i jak używać gadżetu. Uwaga też na podpałkę. Okazuje się, że część z nich może zapalić się już w temperaturze 30 stopni. Tak więc upalny dzień może dojść do wybuchu.
Niestety, jak zwykle, inspekcja nie chce podać modeli i firm, których trzeba unikać. Każdy na własną rękę musi więc w sklepie sprawdzić, czy urządzenie jest w porządku. Najlepiej, by sprzedawca przy nas złożył i rozłożył grilla.