W najbliższym czasie ceny pieczywa i innych produktów zbożowych będą rosły w ślad za rosnącymi cenami zbóż konsumpcyjnych - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej."Warunki pogodowe w Polsce i Europie w 2010 r. spowodowały większe niż dotychczas szacowano zmniejszenie zbiorów. W wyniku tego zwiększyły się ceny zbóż i mąki do poziomu najwyższego od ponad dwóch lat" - napisali w raporcie eksperci IERiGŻ.

Reklama

Według szacunku zbiorów opublikowanego przez GUS pod koniec września, tegoroczne zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi oceniono na 25,5 mln ton, tj. o 8,9 proc. mniej rok do roku.

"Wzrost cen zbóż wpłynął na bardzo szybkie podwyżki cen mąk piekarniczych oraz pieczywa na poziomie zbytu. Spowoduje to w najbliższym czasie wzrost cen detalicznych pieczywa oraz innych produktów zbożowych. Wyższy będzie również udział ceny zboża w cenie pieczywa" - oceniają eksperci.



Z raportu Instytutu wynika, że sytuacja na światowym rynku zbóż sprzyja podwyżkom cen. "Przyczyniły się do tego niskie zbiory w krajach WNP i wstrzymanie przez Rosję eksportu ziarna. Ceny zbóż na świecie przełożyły się na ceny zbóż w Polsce. Pod koniec września były one o ok. jedną trzecią wyższe niż w czerwcu. Ceny zbóż do końca sezonu utrzymywać się będą na wysokim poziomie, nie będzie więc zainteresowania interwencyjnym skupem zbóż" - napisano.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 27.09-03.10.2010 r. za pszenicę konsumpcyjną w skupie płacono średnio 753 zł/t, tj. o 6 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 58 proc. więcej niż przed rokiem.

Przeciętna cena żyta konsumpcyjnego ukształtowała się na poziomie 637 zł/t, tj. o 11 proc. wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku żyto było 2,5-razy droższe.