Coraz więcej słodkości jedzą Chińczycy, którzy szczególnie lubują się w czekoladzie gorzkiej, wymagającej więcej kakaowca do produkcji.

Czytaj także: Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Według największych producentów wyrobów czekoladowych, istnieją poważne problemy dotyczące zwiększania areału upraw kakaowca. 70 procent z nich przypada na dwa kraje - Ghanę i Wybrzeże Kości Słoniowej, które w ostatnich latach dotykały kolejne susze. Dodatkowo w krajach tych rozprzestrzenia się grzyb atakujący właśnie kakaowce. W niektórych miejscach zaraza zniszczyła nawet 30-40 procent zbiorów. Efektem jest wzrost cen czekolady o kilkadziesiąt procent w ciągu ostatnich dwóch lat.

Naukowcy pracują nad genetyczną modyfikacją kakaowca, który dawałby 7 razy większe zbiory. Jednak na razie efekty nie są zadowalające. "Brudno-kwaśny" - tak został opisany smak czekolady z nowej rośliny.

Czytaj także: Jeść czy nie jeść? Plusy i minusy czekolady