Wojciech Pobóg-Pągowski z Wydziału Promocji Handlu i Inwestycji w Pradze podkreśla, że każde potknięcie polskich producentów żywności od razu jest w Czechach nagłaśniane. Przy tej okazji przypominane są największe wpadki związane z polskimi produktami. Wojciech

Pobóg-Pągowski dodaje, że polska żywność ma nad Wełtawą wielu przeciwników, choć nie odbiega jakością od tej produkowanej w innych krajach. Można przypuszczać, że czescy wytwórcy produktów spożywczych traktują polskich producentów jako poważnych konkurentów i dlatego nasze wyroby mają złą prasę.

Afera solna rozpoczęła się na początku 2012 roku. Wówczas wyszło na jaw, że niektóre firmy mogły sprzedawać w ogromnych ilościach zanieczyszczoną sól techniczną jako spożywczą. Markę polskiej żywności nadszarpnęła także afera z suszem jajecznym, który zawierał jedynie śladowe ilości jaj.