Decyzja Komisji Europejskiej wynika z przyjętych przez kraje UE w maju propozycji dotyczących zwiększenia dostaw cukru na unijny rynek w najbliższych miesiącach, w związku z wyjątkowymi tegorocznymi niedoborami i rosnącymi coraz bardziej cenami tego towaru. Decyzja UE oznacza po pierwsze zwiększenie kwoty importu cukru o kolejne 200 tys. ton przy zerowej stawce celnej, po drugie - umożliwienie dalszego importu przy obniżonej stawce cła poprzez system przetargowy.

Reklama

W połowie lipca KE zatwierdziła import dodatkowych 64 tys. ton cukru, a w zeszłym tygodniu przyznała licencje na import 200 tys. ton cukru bez cła.

Kraje UE będą mogły zaimportować dodatkowo 152 208 ton cukru po obniżonej stawce celnej, ponad wielkość 64 tys. ton już przyznanych - wynika z decyzji KE przyjętej w czwartek. Jest to kolejna decyzja mająca na celu zwiększenie dostaw cukru na rynki UE.

Czwartkowa decyzja przewiduje wydanie zezwoleń na import po obniżonych stawkach ponad 152 tys. ton cukru w trzech różnych rodzajach. KE proponuje import 141 960 ton surowego cukru do rafinacji po minimalnej cenie 151,05 euro za tonę; 200 ton surowego cukru trzcinowego nie do rafinacji po minimalnej stawce 170 euro za tonę oraz 10 048 ton białego cukru przy stawce nie mniejszej niż 225 euro za tonę.

Reklama

Jeśli importerzy w pełni poprą zaproponowane stawki i wielkość dodatkowego importu, Komisja przedstawi w najbliższych dniach współczynnik przydziału cukru i wyda na tej podstawie licencje na import. Uzyskane licencje będą ważne przez trzy miesiące - informowała wcześniej KE.

Kolejne decyzje mają zapaść 25. sierpnia. W listopadzie ub. roku, żeby zwiększyć opłacalność importu cukru, KE zawiesiła cło w wysokości 98 euro za tonę. W marcu sprowadziła na unijny rynek dodatkowe 500 tys. ton cukru (ponad wyznaczone kwoty), a w kwietniu zwiększyła limit importu bez cła o 300 tys. ton.

KE wprowadziła kwoty cukrowe, aby zmniejszyć drogą produkcję cukru w Europie i zastąpić ją tańszym importem, co miało skutkować niższą ceną dla konsumentów. Produkcja cukru z buraków cukrowych jest droższa niż produkcja cukru trzcinowego np. w Brazylii i na Karaibach. Unijna kwota pozwala Polsce na produkcję 1,4 mln ton cukru rocznie.