Wbrew wcześniejszym obawom wiele gatunków warzyw nie jest droższych niż w ubiegłym roku. Tańsze są ogórki, natomiast znacznie droższa jest kapusta - poinformowała PAP we wtorek rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska. Tańsze niż przed rokiem są ogórki gruntowe, które można kupić w hurcie w cenie od 0,5 zł do 2 zł/kg. W sierpniu ub.r. trzeba było za nie zapłacić 1,75-4 zł/kg. Młoda cebula kosztuje 1,75-2,20 zł/kg (przed rokiem: 2,0-2,5 zł/kg), marchew - 0,65-1,1 zł (w sierpniu 2009: 0,75-1,40 zł/kg).

W podobnych cenach jak w połowie sierpnia ub.r., są kalafiory - 1,75-4 zł/kg (2,75 -4 zł/kg) i papryka - 3-4,5 zł/kg (3,75 zł/kg). Droższe są - pomidory spod osłon 3-4 zł/kg (przed rokiem ich cena nie przekraczała 3 zł/kg), ziemniaki 0,60-0,85 zł/kg (w ub.r. 0,3-0,66 zł/kg) oraz fasolka szparagowa - 4-6 zł/kg (w ub.r. 3-4 zł/kg). Zdecydowanie więcej kosztuje kapusta - 0,80-1,1 zł/kg, a przed rokiem kosztowała ona 0,25-0,35 zł/kg.

Zdaniem Skoczewskiej, w następnych tygodniach warzywa gruntowe będą tanieć. Można liczyć na obniżenie cen kalafiorów, brokułów, marchwi, kapusty czy ziemniaków. Obecnie jest najlepszy okres na robienie przetworów z ogórków i papryki, warzywa te raczej nie będą już tanieć - zaznaczyła. Według dr Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, podstawowe zbiory warzyw, które odbywają się jesienią, nie powinny być tak złe jak zbiory odmian wczesnych.

Instytut i GUS szacują, że zbiory warzyw w tym roku będą o 10 proc. mniejsze niż w 2009 r. Największy spadek produkcji w porównaniu do ubiegłego roku GUS przewiduje dla cebuli, kapusty i marchwi, zaś najmniejszy dla pomidorów. Największym problemem dla wzrostu warzyw była chłodna i mokra wiosna i to spowodowało, że warzywa uprawiane z siewu były bardzo słabe. Np. dotyczyło to cebuli czy fasoli - zauważył prof. Stanisław Kaniszewski z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Dodał, że tam gdzie było to możliwe, rolnicy zasiewali warzywa po raz drugi.

Zdaniem profesora, nie powinno być problemów z późniejszymi odmianami kapusty, a także z innymi jesiennymi warzywami. "Plony późnej kapusty, kalafiorów czy jesiennych brokułów mogą być zupełnie niezłe" - powiedział Kaniszewski. Mogą natomiast wystąpić kłopoty z jakością warzyw. Wyjaśnił, że wahanie wilgotności gleby są zbyt duże i w związku z tym rośliny korzeniowe mogą być popękane (marchew, pietruszka).

Według profesora, mniej w tym roku może być pomidorów gruntowych. Było zbyt wilgotno i wiele plantacji jest porażonych przez zarazę ziemniaczaną - tłumaczył. Dodał, że producenci informowali także o problemach z pomidorami szklarniowymi. Były zbyt wysokie temperatury i pomidory słabo "wiązały".Porażone mączniakiem wystąpiło także w uprawach ogórka. Dotychczas plony ogórków były niezłe, bo warzywo to lubi dużo wilgoci, ale "szybko skończy wegetację" - powiedział Kaniszewski.