Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy za kilogram truskawek płaciło się około 3 złotych, podobnie jak czereśni czy porzeczek. Jeszcze w lipcu ubiegłego roku maliny były po 5 złotych za kilogram, podobnie jak wiśnie. Tego lata za wszystko zapłacić musisz nawet dwukrotnie więcej.

Bo przez fatalną pogodę, która najpierw niszczyła uprawy majowymi mrozami, potem suszą, a teraz ulewami i gradobiciem, owoców i warzyw jest o wiele mniej, niż się spodziewano. A przez to podrożały - jak wynika z najnowszego zestawienia cen na giełdach owocowo-warzywnych, sporządzonego przez "Pierwszy Portal Rolny".

Gospodynie domowe, nim ruszą do robienia przetworów na jesień i zimę, najpierw powinny dobrze policzyć, czy starczy im na to pieniędzy. Wypełnienie słoików aromatycznymi dżemami, konfiturami, marynatami czy przecierami kosztować bowiem będzie średnio dwa razy więcej niż przed rokiem.



Reklama