Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy za kilogram truskawek płaciło się około 3 złotych, podobnie jak czereśni czy porzeczek. Jeszcze w lipcu ubiegłego roku maliny były po 5 złotych za kilogram, podobnie jak wiśnie. Tego lata za wszystko zapłacić musisz nawet dwukrotnie więcej.
Bo przez fatalną pogodę, która najpierw niszczyła uprawy majowymi mrozami, potem suszą, a teraz ulewami i gradobiciem, owoców i warzyw jest o wiele mniej, niż się spodziewano. A przez to podrożały - jak wynika z najnowszego zestawienia cen na giełdach owocowo-warzywnych, sporządzonego przez "Pierwszy Portal Rolny".
Gospodynie domowe, nim ruszą do robienia przetworów na jesień i zimę, najpierw powinny dobrze policzyć, czy starczy im na to pieniędzy. Wypełnienie słoików aromatycznymi dżemami, konfiturami, marynatami czy przecierami kosztować bowiem będzie średnio dwa razy więcej niż przed rokiem.
Dobrze policz, nim ruszysz na bazarek po owoce na przetwory. Bo wydasz na nie dwa razy więcej niż w 2006 r. Tyle, jak wynika z najnowszych danych, wzrosły ceny. Podrożały też gaz i cukier, niezbędne do zrobienia dżemu czy kompotu.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama