Wszystko wskazuje na to, że niebawem rozszerzeniu ulegnie liczba informacji zamieszczanych na etykietach produktów spożywczych - pisze "Puls Biznesu".Europosłowie pozytywnie zaopiniowali projekt unijnego rozporządzenia w sprawie dostarczania konsumentom informacji na temat żywności.

I tak na większości produktów spożywczych obowiązkowo trzeba będzie podawać informacje o wartości energetycznej oraz o zawartości składników odżywczych: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, soli, białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Umieszczanie tabel z wartościami odżywczymi było do tej pory dobrowolne.

Ponadto europosłowie opowiedzieli się m.in. za obowiązkowym podawaniem informacji o kraju pochodzenia mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych owoców i warzyw oraz innych produktów jednoskładnikowych.

Opracowane mają być też wiążące zasady przedstawiania informacji na opakowaniach, m.in. wielkość czcionki, jej rodzaj czy kontrast zadruku.