"Rośliny GM są źródłem alergii, zatruć i mogą powodować nieznane jeszcze komplikacje i nowe choroby" - mówi "Portalowi Spożywczemu" Szymon Surmacz z Instytutu Spraw Obywatelskich. Jego organizacja przygotowała bowiem raport o tym, jak GMO wpływa na zdrowie i co powinno się zrobić ze zmutowanymi roślinami.

Reklama

>>>Unia karze Polskę za zakaz handlu mutantami

"Technologia, którą przedstawia się zazwyczaj jako jedno z największych osiągnięć ludzkości, jest bardzo niestabilna. Nikt nie potrafi precyzyjnie określić, jakie zmiany przyniesie uwalnianie GMO do środowiska naturalnego, ani jaki dokładnie mają one wpływ na zdrowie człowieka" - ISO napisał w swym raporcie

Eksperci domagają się więc, by wyraźnie oznakować żywność ze zmutowanych roślin. W ten sposób konsumenci mieliby wybór i mogliby zdecydować, czy faktycznie chcą się truć jedzeniem z laboratoriów.