Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 31 stycznia 6 lutego 2011 r., przeciętna cena skupu kukurydzy ukształtowała się na poziomie 905 zł/t, tj. o 5,8 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu i o 14 proc. wyższym niż przed miesiącem. Jednocześnie ziarno to było o 75 proc. droższe niż rok wcześniej.

Za pszenicę konsumpcyjną w skupie uzyskiwano średnio 964 zł/t, tj. o 2,1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o ponad 9 proc. więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do porównywalnego okresu 2010 r. pszenicę skupowano o 97 proc. drożej.

Przeciętna cena skupu żyta konsumpcyjnego w porównaniu z poprzednim tygodniem nie uległa istotnej zmianie, kształtując się na poziomie 825 zł/t. Była to cena o 5 proc. wyższa niż przed miesiącem i 2,5 razy wyższa niż rok wcześniej.

W porównaniu do poprzedniego tygodnia nieznacznie (o 0,6 proc.) potaniał w skupie jęczmień paszowy. W dniach 31 stycznia - 6 lutego br. za zboże to płacono średnio 810 zł/t, tj. o 4 proc. więcej niż przed miesiącem i 2-krotnie więcej niż rok wcześniej.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW na przełomie stycznia i lutego br. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 3,74 zł/kg, tj. po cenie o 5 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5,5 proc. niższej niż przed miesiącem. Jednocześnie dostawcy trzody chlewnej otrzymywali o 6 proc. więcej niż przed rokiem.


W Polsce za żywiec wołowy (w dniach 31 stycznia 6 luty br .) płacono w skupie przeciętnie 5,09 zł/kg, tj. podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Cena ta była także o 5 proc. wyższa niż rok wcześniej. W przeliczeniu na walutę unijną, za 100 kg polskiej wołowiny płacono 295,06 EUR, o prawie 15 proc. mniej niż przeciętnie w UE.

Od początku 2011 r. ceny skupu kurcząt typu brojler wykazują tendencję wzrostową. Na początku lutego żywiec ten skupowano średnio w kraju po 3,28 zł/kg, tj. po cenie o 0,5 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 5,5 proc. wyższej niż przed miesiącem. Za indyki płacono przeciętnie 5,01 zł/kg, tj. o 1 proc. więcej niż w ostatnim tygodniu stycznia i podobnie jak przed miesiącem. Żywiec drobiowy był również o 12-14 proc. droższy niż przed rokiem.

W analizowanym okresie odtłuszczone mleko w proszku średnio w kraju zbywano po 9,09 zł/kg, tj. o ponad 3 proc. drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie pełne mleko w proszku zdrożało o ok. 4 proc., do 11,45 zł/kg. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca proszek mleczny zdrożał o 4-5 proc. W porównaniu do cen sprzed roku ceny OMP wzrosły o 21 proc., a PMP o 14 proc.